Eiland van Brienenoord

Openlijk verborgen – zo zou je het Eiland van Brienenoord kunnen omschrijven. Met zijn 23 hectare een enorm groen gebied midden in Rotterdam. Deels gelegen onder de brug die haar naam aan het eiland te danken heeft , weten maar weinigen dat het bestaat. En ook als je het wel weet, moet je even weten hoe je er moet komen. Tot 1959 was het eiland alleen per pondje bereikbaar, maar sinds die tijd ligt er, tegenover de Kuip en verstopt achter een bedrijventerrein, een ophaalbruggetje wat je toegang biedt tot dit tot de verbeelding sprekende eiland.

Het eiland (17 ha.) is ooit ontstaan door menselijk ingrijpen en op het eiland en de rivier vond altijd de nodige economische activiteit plaats: zalmvisserij in de Nieuwe Maas, metaal- en scheepsbouwnijverheid, vervaardiging van sluisdeuren, dokken en baggermateriaal, dumpplaats voor baggerspecie, het teren van schepen, stond er een emulsieverwerkinginstallatie en een verwerkingsinstallatie voor ruwe olie van de NAM, en was het bouwdok voor de metrotunnel (inclusief betonfabriek).

Maar er was niet alleen altijd veel activiteit op het eiland, maar ook in de hoofden van mensen. In de loop van de ruim 100 jarige geschiedenis zijn er heel wat wilde plannen voor het eiland geweest: een abattoir met veemarkt, theetuin, gevangenis tijdens de oorlog, stadshaven voor pleziervaart, een overdekte kunstijsbaan met bowlingcentrum, een zwembad in de metrodok, als ravot-eiland voor de jeugd, als eros-centrum, een pretpark met kabelbaan, achtbaan, reuzenrad en disco, als zelfbedruipend eiland, Manhattan aan de Maas, Batavia Expo centrum met replica’s van twee 17e eeuwse Oostindiëvaarders, populair-wetenschappelijk natuur en milieu-attractiepark, drive-in bioscoop, motel, bungalowpark, een groot aquarium van Blijdorp, woontorens, een oosters eiland inclusief Aziatische paviljoens en pagodes.

Sinds eind jaren ’90 is alle economische activiteit verdwenen van het eiland. Vanaf die tijd is het uitsluitend bedoeld als recreatiegebied. Je kunt er nu wandelen in een prachtig natuurgebied met bos, grasvlakten, open water, kleine poelen en een heuse getijdengeul. Misschien kom je ook nog een loslopende Schotse Hooglander tegen. Door de landschappelijke variatie op het eiland komen er allerlei soorten vogels, planten en vlinders voor. Daarnaast is er een volkstuinvereniging gevestigd en staat het voormalig clubhuis van de Arend en Zeemeeuw – waarover straks meer – op het eiland. De geschiedenis laat mooi zien dat het eiland de verbeelding van velen prikkelt. Met het zicht op Rotterdam dat je hebt vanaf het eiland, en deze geschiedenis in het achterhoofd, volgens ons een mooie plek om over de toekomst van Rotterdam na te denken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s